250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat masakan
Cara :
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang
- Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
- Masukkan serbuk badam, kacau
- Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang di dalamnyer.
- Letakkan di atas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
- Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
- Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
No comments:
Post a Comment