Nuffnang

Monday, September 22, 2008

Biskut Mama Carries




Bahan-bahan ( 50 Biji ) :

250g mentega
350g tepung gandum
100g gula aising
150g tepung jagung
1 camca teh esen vanilla

Bahan untuk Topping :

125g gula aising
1/2 putih telur
1/2 sudu teh tepung jagung
emulco yg digemari ( sy guna strawberry & pandan emulco)

Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula aising. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi hingga gebu.
  2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati.
  3. Terap doh setebal 1/2cm menggunakan cookie cutter yg disukai.
  4. Susun biskut di dalam tray yg telah dialas dengan kertas minyak.
  5. Sapukan topping diatas biskut (boleh guna jari untuk hasil yg baik)
  6. Kemudian, hiaskan topping dengan emulco kegemaran anda.
  7. Bakar pada suhu 150 C selama 17 - 20 minit.
Cara membuat Topping :
  1. Campurkan kesemua bahan2 diatas dan kacau sehingga sebati.

No comments: