Nuffnang

Wednesday, October 24, 2007

CHAR KUE TIAW


Bahan-Bahan:

500 gm kuetiaw
300 gm udang [buangkan kulit]
1 ikat daun kucai [dipotong 1 inci ]
1 cawan taugeh
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu besar cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
4 sudu besar kicap pekat
2 s/b sos tomato
2 s/b air
1 biji tomato [potong kecil]
sedikit minyak garam [jika perlu]

Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan udang, tomato sos dan air. Kacau rata.
4. Pecahkan telur dan biarkan keras sebentar. Kacau sebati.
5. Masukkan kuetiaw, tomato buah, tahu, taugeh dan kucai. Kacau rata dan tutup api.
6. Hidangkan dengan lada jeruk

No comments: