Nuffnang

Thursday, September 20, 2007

Kuah Lodeh

Bahan-Bahan:

Minyak masak
20 gm suhun
100 gm fucuk
3 keping tauhu (didadu)
200 gm tempe (dihiris nipis)
80 gm udang kering
1 liter santan
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disimpul)
100 gm lobak merah (dihiris jejari)
100 gm kubis bunga (dihiris kasar)
Garam
Gula

Bahan dikisar:

150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
80 gm kunyit hidup
50 gm cili kering (direndam dahulu)

Cara:

Goreng berasingan tauhu dan tempe hingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar hingga naik bau.

Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, garam dan gula (jika suka).

Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi.


No comments: