Bahan-Bahan: Minyak masak 20 gm suhun 100 gm fucuk 3 keping tauhu (didadu) 200 gm tempe (dihiris nipis) 80 gm udang kering 1 liter santan 2 batang serai (dititik) 1 helai daun kunyit (disimpul) 100 gm lobak merah (dihiris jejari) 100 gm kubis bunga (dihiris kasar) Garam Gula Bahan dikisar:
150 gm bawang merah 50 gm bawang putih 80 gm kunyit hidup 50 gm cili kering (direndam dahulu) Cara: Goreng berasingan tauhu dan tempe hingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar hingga naik bau.
Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, garam dan gula (jika suka).
Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi.
|
No comments:
Post a Comment