Nuffnang

Thursday, September 20, 2007

Kuah Kacang

Bahan-Bahan:
1 kg kacang tanah
4 sudu besar cili kisar
3 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Gula melaka dan Gula secukup rasa
1 batang serai (dititik)
Sedikit lengkuas
Sedikit minyak untuk menumis

Cara:
Goreng kacang tanah tanpa minyak sehingga garing. Buangkan kulit arinya dan tumbuk sama ada halus atau kasar.

Kacang tersebut kemudiannya direbus dengan air sehingga empuk dan naik minyak – api perlahan.

Tumis bawang besar, bawang putih, bawang merah, cili yang telah dikisar sehingga naik baunya.

Masukkan kacang, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan biarkan ia mendidih.

Masukkan asam keping, lengkuas dan serai, masak sehingga agak pekat.

Angkat dan hidangkan bersama ketupat nasi.

No comments: