Nuffnang

Thursday, September 20, 2007

Rendang Ayam Istimewa

Bahan-bahan:-
- 1 ekor ayam dipotong ikut suka
- Ciliboh
- Bwg kecil 8 biji (dikisar)
- Bwg putih 5 biji (dikisar)
- Lengkuas seruas jari manis (dikisar)
- Kunyit seruas jari manis (dikisar)
- Halia seruas ibu jari (dikisar)
- Serai 3 batang (dikisar)
- Daun kunyit 1 helai dan daun limau 2 helai (dimayang halus)
- 2 sudu besar penuh kerisik
- Santan pekat

Cara:-

1. Tumiskan kesemua bahan yg dikisar dan ciliboh. Kacau sebati dan biarkan cili sedikit masak.

2. Masukkan ayam balik balikkan dan biar sampai keluar air ayam. Kacau sekali sekala supaya tak hangus dibawahnya.

3. Masukkan santan.

4. Bila kuah agak pekat masukkan kerisik. Gaulkan biar rata. Kemudian masukkan daun kunyit, garam dan ajinomoto.

5. Biar kuah agak pekat dan pecah minyak barulah dipadamkan api.

No comments: