Nuffnang

Wednesday, September 26, 2007

GULAI atau KARI AYAM



Bahan

1 ekor ayam [dipotong 12 dibersihkan & ditoskan]
1/2cawan minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk cili atau cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
5 biji ubi kentang [belah 4]
3 biji tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
garam

BahanTumis:

6 ulas bawang merah (dimayang)
4 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia (dimayang)
3 tangkai daun kari
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan rempah kari, jintan manis dan serbuk cili/cili mesin yg dibancuhkan dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kentang , santan, kerisek dan garam. Biarkan sehingga mendideh dan ayam & kentang empuk/lembut.
4. Perlahan api dan masukkan tomato dan biarkan sehingga naik minyak.
5. Hidangkan bersama nasi atau roti atau pulut/ketupat.

Sumber : hanieliza.fotopages

No comments: