Nuffnang
Wednesday, September 26, 2007
DAGING KICAP BEREMPAH
Sumber: Rozzan Shared Recipes
1 kg daging lembu/kambing (potong ikut suka)
(Rebus hingga 3/4 empuk. Biar lebihkan airnya utk digunakan nanti)
12 tangkai cili kering (rendam)
3 sudu teh lada hitam
2 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2 biji pelaga (gunakan isinya saja)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji buah pala (I omitted sbb takde dlm stok)
(Kisar semua bahan di atas hingga halus)
2 biji bawang besar (potong gegelang (rings) dan goreng sebentar)
6 sudu besar sos tomato
5-6 sudu besar kicap lemak manis
3 biji kentang (dipotong wedges)
3 biji tomato buah (setiap biji potong 2 atau 4)
1 btg lobak merah (dipotong kecil2)
3 sudu besar bawang goreng (optional)
sedikit daun ketumbar
secubit garam, sedikit gula
minyak utk menumis
Cara:
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan daging bersama air rebusannya, lobak merah, sos tomato, kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya. Bila daging sudah empuk, masukkan bawang goreng, gegelang bawang & kentang wedges dan kacau sebentar. Akhir sekali masukkan tomato buah dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan kemudian matikan api. Hidangkan dgn nasi atau roti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment