Nuffnang

Wednesday, August 11, 2010

karipap Pusing (Rangup)

Bahan-Bahan:

½ kg tepung gandum
1 sudu besar lemak sayuran
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
Isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit Gula/garam/serbuk perasa

Cara menyediakan:

1. TEPONG GANDUM itu dibahagi 2 bahagian.

2. Bahagian pertama hanya tambah air garam saja tapi tidak terlalu banyak garam. Bahagian kedua pula ditambah majrin/lemak sayur.

3. Selepas itu, bahagian pertama digumpal jadi bebola manakala bahagian kedua pula bulat-leper. Bebola diletak atas bulat-leper dan bulat leper itu jadi pembalut.

Untuk membuat intinya:

1. Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
2. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/ gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
3. Sedia utk membuat karipap.

Tips tambahan:
1. Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.
2. Mentega juga poleh digunakan.

No comments: