Nuffnang

Thursday, April 17, 2008

Karipap

Bahan-bahan untuk doh:

½ kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Air garam (suam)

Bahan-bahan untuk inti:

4-5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
Ayam/Daging (dipotong dadu/dicincang halus)

Bahan A:
5 tangkai cili kering (dikisar)
1-2 sudu besar jintan manis (dikisar)
1-2 sudu besar lada hitam (dikisar)
2 kuntum lawang (dikisar)
5 kuntun bunga cengkih (dikisar)
1-2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
Garam,gula dan MSG secukup rasa

Cara:

Untuk membuat doh:

Uli tepung dengan air garam (suam),tambahkan sesudu minyak masak yang telah dipanaskan.Setelah siap diuli,ketepikan.

Untuk membuat inti:

Kisar semua bahan-bahan A.
Panaskan minyak di dalam kuali,tumis bahan yang telah dikisar.
Masukkan kentang dan ayam/daging yang telah dipotong dadu.
Masukkan garam,gula dan MSG secukup rasa.
Setelah inti hampir kering,masukkan daun kari.
Masak sehingga kering.

Tambahan:

Resepi ini untuk lebih kurang 20 biji karipap (saiz sederhana)

Sewaktu membuat doh,minyak masak yang ditambah mestilah dalam keadaan panas.Ini adalah untuk merangupkan karipap.Boleh juga diganti dengan marjerin.

Daun kari juga boleh diganti dengan daun sup.

No comments: